Μπορεί η Αυστρία να είναι η πρώτη χώρα που ανακοίνωσε εθνικό lockdown ωστόσο όλες οι χώρες έχουν αρχίσει να λαμβάνουν σκληρότερα μέτρα
Η Ευρώπη έγινε και πάλι επίκεντρο της πανδημίας του κορονοϊού, αντιπροσωπεύοντας το ήμισυ των παγκόσμιων κρουσμάτων του ιού και θανάτων. Το τέταρτο κύμα λοιμώξεων έχει βυθίσει τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, σε κατάσταση εθνικής έκτακτης ανάγκης, ενώ στην Αυστρία ανακοινώθηκε νέο εθνικό lockdown.
Η Αυστρία έγινε η πρώτη χώρα στη Ευρώπη που θα επιβάλει εκ νέου πλήρες lockdown, το τέταρτο μέχρι τώρα, με την γειτονική Γερμανία να προειδοποιεί ότι μπορεί να ακολουθήσει το παράδειγμά της, προκαλώντας σύγχυση στις χρηματοπιστωτικές αγορές που ανησυχούν για τις οικονομικές επιπτώσεις. Ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν της Γερμανίας δεν απέκλεισε σε δηλώσεις του πλήρες lockdown, αυστριακού τύπου, δηλώνοντας ότι: «βρισκόμαστε σε μια κατάσταση – ακόμη και αν αυτό παράγει μια ειδησεογραφική προειδοποίηση – όπου δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα».
Στην Αυστρία εκτός από το lockdown 20 ημερών, ανακοινώθηκε ότι ο εμβολιασμός του πληθυσμού, από την 1η Φεβρουαρίου θα γίνει υποχρεωτικός.
Η απειλή για νέα αυστηρά μέτρα περιορισμού της πανδημίας έρχεται σε μια στιγμή που αυξάνεται η αισιοδοξία για τα πειραματικά φάρμακα που αναπτύσσουν η Pfizer και η Merck, τα οποία μειώνουν την πιθανότητα νοσηλείας και σοβαρής ασθένειας.
Νέα μέτρα
Η μία μετά την άλλη ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επαναφέρουν σε ισχύ σκληρά περιοριστικά μέτρα, ενώ στο στόχαστρο έχουν μπει κυρίως οι ανεμβολίαστοι, με τα ποσοστά εμβολιασμών να ποικίλουν σε κάθε χώρα, οι οποίοι αποτελούν και τον κύριο όγκο των νοσηλευόμενων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπεία, και θανάτων.
Στη Γερμανία, σε περιοχές όπου τα ποσοστά νοσηλείας υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο όριο, η πρόσβαση σε δημόσιους χώρους, πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις και εστιατόρια θα επιτρέπεται πλέον μόνο σε εμβολιασμένους και σε όσους έχουν αναρρώσει κι απέκτησαν φυσική ανοσία. Παράλληλα μελετάται νόμος για υποχρεωτικό εμβολιασμό σε υγειονομικούς και σε εργαζομένους σε οίκους ευγηρίας.
Ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «για να βγάλουμε τον χειμώνα θα πρέπει να λάβουμε δραστικά μέτρα, που δεν έχουν ληφθεί στο παρελθόν».
Στη Σαξονία που έχει το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού στη Γερμανία και η εξάπλωση του ιού βρίσκεται σε έξαρση, υπάρχουν σκέψεις υπάρχουν σχέδια για καθολικό lockdown τριών εβδομάδων, από 15 Δεκεμβρίου έως 5 Ιανουαρίου.
Στη Γαλλία, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την αυστριακή πρεσβεία στο Παρίσι για να διαμαρτυρηθούν για τους νέους περιορισμούς κατά του κορονοϊού, που επέβαλε η Αυστρία, εκφράζοντας φόβους ότι και η Γαλλία θα επαναφέρει μέτρα εγκλεισμού. Με την πανδημία να επελαύνει,οι υγειονομικές αρχές συστήνουν τη διεύρυνση του ηλικιακού ορίου του πληθυσμού που θα είναι επιλέξιμος για μια αναμνηστική δόση, στους 40 ετών και άνω.
Η Ολλανδία επέβαλε μερικό lockdown για όλους τους πολίτες, ενώ 12 ολλανδικές επαρχίες πέρασαν στο βαθύ κόκκινο, το πιο υψηλό επίπεδο συναγερμού. Με σχεδόν το 85% των ενηλίκων να έχουν εμβολιαστεί πλήρως, καταγράφηκαν 20.000 νέες μολύνσεις κορονοϊού σε δύο ημέρες που είναι ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων μέχρι τώρα, προκαλώντας μάλιστα έλλειψη rapid test στα κέντρα υγείας.
Η κυβέρνηση του Μαρκ Ρούτε έχει επιβάλει ξανά την υποχρεωτική χρήση μάσκας στα καταστήματα και ένα μερικό lockdown, κλείνοντας μπαρ και εστιατόρια μετά τις 8.00 μ.μ., ενώ αναμένονται να συζητηθούν και νέα μέτρα.
To Βέλγιο επανέφερε την υποχρεωτική τηλεργασία κι επέκτεινε την υποχρεωτική χρήση μάσκας στα παιδιά, με τον πρωθυπουργό Αλεξάντερ Ντε Κρου να δηλώνει ότι ο μόνος λόγος που δεν επιβλήθηκε ένα νέο καθολικό lockdown είναι η υψηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού. Το πιο δραστικότερο από τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνησή είναι η υποχρέωση οι εργαζόμενοι να εργάζονται μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου από τα σπίτια τους, παρά τις αντιρρήσεις ορισμένων επιχειρηματικών ομάδων.
Στην Ιρλανδία, μπαρ, νυχτερινά κέντρα και εστιατόρια υποχρεούνται να κλείνουν νωρίτερα, έως τα μεσάνυχτα, από την Τετάρτη, σε μια σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση του νέου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού. Η κυβέρνηση σκοπεύει να εντείνει τον εμβολιασμό με την τρίτη δόση σε μια προσπάθεια να καταπολεμηθεί η αναζωπύρωση των κρουσμάτων παρά τα μεγάλα ποσοστά εμβολιασμού. Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού θα είναι πλέον υποχρεωτικά, εκτός από τα μπαρ και τα εστιατόρια, και σε κινηματογράφους και θέατρα.
Η Τσεχία ανακοίνωσε ότι απαγορεύεται η πρόσβαση των ανεμβολίαστων σε δημόσιες εκδηλώσεις, μπαρ και εστιατόρια. Από την Δευτέρα θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε εμβολιασμένους ή νοσήσαντες, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία και άλλες υπηρεσίες. Παράλληλα θα απαιτούνται διαγνωστικά τεστ σε εταιρίες. Τα νοσοκομεία της χώρας ασφηκτιούν καθώς νοσηλεύονται περίπου 4.500 ασθενείς, αριθμός ρεκόρ από τον Μάρτιο με τα καθημερινά νέα κρούσματα να ξεπερνούν τις 20.000,
Την ίδια ώρα, η Σλοβακία θα επιβάλει αυστηρότερα μέτρα για τους ανεμβολίαστους καθώς τα κρούσματα του ιού αυξάνονται και ασκούνται πιέσεις στο σύστημα υγείας. «Πρόκειται για lockdown για τους ανεμβολίαστους», δήλωσε ο πρωθυπουργός Εντουαρντ Χέγκερ.
Την υιοθέτηση νέων μέτρων κατά του κορονοϊού ζητούν οι περισσότεροι περιφερειάρχες της βόρειας Ιταλίας που πλήττεται. Σε συνεδρίαση της επιτροπής διαλόγου των περιφερειών με την κυβέρνηση ζητήθηκε η υιοθέτηση «πράσινου πάσου εμβολιασμένου» δύο ταχυτήτων, δηλαδή οι εμβολιασμένοι πολίτες να μπορούν με το πάσο τους να έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλους τους χώρους εργασίας, διασκέδασης, εστίασης και πολιτισμού.
Για του ανεμβολίαστους που λαμβάνουν πάσο μόνο για 48 ώρες μετά από αρνητικό διαγνωστικό τεστ, οι περιφερειάρχες των πιο εύπορων περιοχών της Ιταλίας ζητούν μείωση της δυνατότητας ελεύθερης μετακίνησης σε κλειστούς χώρους. Οι Ιταλοί γιατροί προειδοποιούν ότι πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα για να αποφευχθεί περαιτέρτω αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, διαφορετικά, προβλέπουν ότι μέσα το πολύ σε ένα μήνα, οι ΜΕΘ της Ιταλίας θα τεθούν και πάλι υπό μεγάλη πίεση.